Ανακοινώσεις Δραστηριότητες

Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος». Η ημερομηνία επιλέχθηκε, διότι, εκείνη την ημέρα του 1945, λίγο πριν τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τον στρατό των συμμάχων.

Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας, την Πέμπτη 27  Ιανουαρίου 2022,   πραγματοποιήθηκε  στο 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης δίωρο αφιέρωμα   που περιελάμβανε προβολή ολιγόλεπτης ταινίας, ντοκιμαντέρ με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι», συζητήσεις, κ.ά. Οι  εκπαιδευτικές δραστηριότητες είχαν στόχο:

Να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τι συνέβη στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Nα μάθουν για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με τη βοήθεια που προσφέρει η μελέτη των ιστορικών στοιχείων, η χρήση των φωτογραφιών και των μαρτυριών.

Να συζητήσουν τη σημασία των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν από το γεγονός και τη σύνδεσή του με αντίστοιχα σύγχρονα προβλήματα, όπως ο ρατσισμός, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σύγχρονες κοινωνίες, η ρητορική του μίσους και ο αντισημιτισμός.

Το Ολοκαύτωμα, η μαζική εξόντωση ανδρών, γυναικών και παιδιών μέσα σε θαλάμους αερίων με φρικτά βασανιστήρια είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που κανείς μας δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει.

Συγχαρητήρια στην υπεύθυνη της εκδήλωσης εκπαιδευτικό κα Όλγα Ματθαίου.

 

Εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων

Η Διευθύντρια

Ελένη Σαμαρά

 

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου