Αδελφοποίηση του σχολείου μας με το Νο 12 imeni Zhukova, της πόλης Γκελεντζίκ Ν. Ρωσίας Ανακοινώσεις

Επίσκεψη στο σχολείο Νο 12 imeni Zhukova της πόλης Γκελεντζίκ της Ρωσίας

Σε κλίμα συγκίνησης και χαράς πραγματοποιήθηκε  η επίσκεψη της διευθύντριας κας Ελένης Σαμαρά  και του διευθυντή του 9ου Δημ. Σχολείου Κατερίνης στο σχολείο  Νο 12 imeni Zhukova, στις 24 Σεπτεμβρίου 2018 στην πόλη Γκελεντζίκ της Ρωσίας. Η επίσκεψη οργανώθηκε από την Π/θμια & Δ/θμια Εκπ/ση Πιερίας στο πλαίσιο του προγράμματος αδελφοποίησης 26 σχολείων της Κ. Μακεδονίας  με 13 σχολεία της Ρωσίας, στα οποία διδάσκεται η ελληνική ως β΄ ξένη γλώσσα.

Οι εντυπώσεις άριστες. Το σχολικό κτίριο, το οποίο φιλοξενεί 1050 μαθητές, πολύ καλά οργανωμένο, ευγενικά παιδιά, άψογοι οικοδεσπότες και η  πρώτη εντύπωση πολύ καλή καθώς το σχολείο βρισκόταν σε μια παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη φύση με πολλά δέντρα, πολύ ελεύθερο χώρο, χώρο στάθμευσης και χώρους για πολλές δραστηριότητες και αθλήματα. Η υποδοχή των Ρώσων συναδέλφων και της διευθύντριας  κας  Turetckaia Elena Lazarevna ήταν θερμή, εγκάρδια και συγκινητική, καθώς περιελάμβανε πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς  χορούς και τραγούδια από παιδικές ορχήστρες και ένα θερμό «καλωσόρισμα» από 200 περίπου μαθητές, που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, ντυμένους με τοπικές αλλά και ελληνικές φορεσιές.  Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου το οποίο διέθετε ευρύχωρες αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα εκδηλώσεων, αίθουσα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ιατρείο, μουσείο, βιβλιοθήκη,  γυμναστήριο, αίθουσες διδασκαλίας διαφόρων οργάνων μουσικής, αίθουσες καλλιτεχνικών, τεχνολογίας,  φυσικών επιστημών, πληροφορικής  και ένα τέλεια οργανωμένο μαγειρείο- εστιατόριο. Εντύπωση προκάλεσε η άρτια υλικοτεχνική υποδομή, η διακόσμηση στις αίθουσες και τους διαδρόμους, όπως επίσης και ο «κλασικός» μαυροπίνακας, που υπήρχε δίπλα στο διαδραστικό πίνακα για να καλύπτει και τις σύγχρονες ανάγκες. Εντυπωσιακή, ακόμη, ήταν η  πειθαρχία, η συνέπεια και η  υπευθυνότητα των μαθητών, όπως  επίσης και η αγάπη τους για την Ελλάδα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην  πόλη Γκελεντζίκ  ανεβήκαμε με τελεφερίκ στο βουνό Όλυμπος, ξεναγηθήκαμε στο Κέντρο Ανάπτυξης Δημιουργίας Παιδιών και Νεολαίας ,  στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο και στο Μουσείο. Ακόμη, στο πλαίσιο του προγράμματος της αδελφοποίησης  επισκεφθήκαμε  στην κωμόπολη Καμπαρντίνκα  το «Παλιό Πάρκο» (Stary Park) και το Μουσείο Γυαλιού.   Τέλος, την τελευταία μέρα ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Κοσμοναυτικής και  στο Μουσείο Ψωμιού και Κρασιού στην κωμόπολη  Arkhipo-Osipovka.

Οι εντυπώσεις με τις οποίες αποχαιρετήσαμε τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς  και όλους όσοι συνέβαλλαν στην φιλοξενία μας ήταν άριστες και η συγκίνηση όλων μεγάλη. Δεν μπορώ λοιπόν να μην αναφερθώ με ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη στην αξέχαστη και αξεπέραστη φιλοξενία που μας επιφύλαξαν οι Έλληνες ομογενείς. Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση, στην πραγματοποίηση και στην επιτυχία αυτής της επίσκεψης και κυρίως στον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας  Γκελεντζίκ κ. Γκάμλετ Βασίλιεβιτς Αφλατόν Σολάχωφ.

Ευχόμαστε να ευοδωθούν οι στόχοι της αδελφοποίησης και  ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα δημιουργηθούν δεσμοί εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί, που θα αντέξουν στο χρόνο, θα ανοίξουν νέους δρόμους συνεργασίας μεταξύ των αδελφοποιημένων σχολείων μέσα από κοινές παιδαγωγικές δράσεις  και θα αποτελούν επένδυση σε ένα κόσμο με κοινό όραμα τον άνθρωπο.

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου