Ανακοινώσεις

Επίσκεψη παιδιών της Μέριμνας Παιδιού στο 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Την Παρασκευή 25/3/2022, 10:00 έως 11:00, εκπαιδευόμενοι της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτές/τριες, επισκέφθηκαν το 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης. Στη διάρκεια της επίσκεψης γνωρίστηκαν με τα παιδιά μας και  πρόσφεραν βραχιολάκια Μαρτάκια σε όλους τους μαθητές/τριες της Α τάξης, ενώ έβγαλαν και αναμνηστικές φωτογραφίες από την συνάντηση..

Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης.

Καλό μήνα σε όλους!

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου