Ανακοινώσεις Δραστηριότητες Εκδρομές - Περίπατοι Εκπαιδευτικές Επισκέψεις

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Αναρτήθηκε από Τάσος Αετόπουλος

Διδακτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την Τρίτη 18  Δεκεμβρίου 2017 , η Α΄ τάξη του Γυμνασίου μας. Κατά την επίσκεψη οι μαθητές θαύμασαν τις εκθέσεις:

  • ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΜAΚΕΔΟΝIA. Μια έκθεση για τη ζωή στην Προϊστορική Μακεδονία, Μακεδονία.
  • ΠΡΟΣ ΤΗ ΓEΝΕΣΗ ΤΩΝ ΠOΛΕΩΝ. Η Μακεδονία στην περίοδο από το 1100 ως το 700 π.Χ., γνωστή και ως Εποχή του Σιδήρου.
  • Η ΜAΚΕΔΟΝIA AΠO ΤΟΝ 7Ο AΙ. Π.Χ. ΩΣ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧAΙOΤΗΤA. Στην έκθεση παρουσιάζονται όψεις του βίου των Μακεδόνων από τη δημιουργία του ανεξάρτητου μακεδονικού βασιλείου έως και τους ύστερους αυτοκρατορικούς χρόνους
  • ΘΕΣΣAΛΟΝIΚΗ, ΜAΚΕΔΟΝIAΣ ΜΗΤΡOΠΟΛΙΣ. Η ιστορία της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της το 315 π.Χ. μέχρι τις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ.
  • Ο ΧΡΥΣOΣ ΤΩΝ ΜAΚΕΔOΝΩΝ Η μεγαλύτερη συλλογή χρυσών στεφανιών και άλλα πολύτιμα ευρήματα από νεκροταφεία της Μακεδονίας.
  • ΜAΚΕΔΟΝIA. ΑΠΟ ΤΙΣ ΨΗΦIΔΕΣ ΣΤA pixels Μία διεθνώς πρωτότυπη παρουσίαση αρχαιοτήτων μέσω διαδραστικών συστημάτων.
  • Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στους μαθητές η έκθεση «Η Μακεδονία από τις ψηφίδες στα pixels» που δημιούργησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Σ ΄αυτήν οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν ψηφιακές αναπαραστάσεις αρχαίων αριστουργημάτων, μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας. Ακόμη και αντικείμενα που είναι δυσπρόσιτα ή δυσδιάκριτα εξαιτίας της τοποθεσίας ή της εύθραυστης κατάστασης στην οποία βρίσκονται είναι πλέον προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης η συμπεριφορά των μαθητών υπήρξε άψογη και κέρδισαν τα συγχαρητήρια των υπευθύνων του μουσείου. Επιστρέφοντας στην Κατερίνη έκδηλη ήταν η χαρά και η ικανοποίηση όλων για την όμορφη και ενδιαφέρουσα αυτήν εμπειρία.

Συνοδοί καθηγητές: Αθηνά Τσάλα, Κική Σιούλα,  Αχιλλέας Αθανασιάδης, Τάσος Αετόπουλος, Γιώργος Μαρκόπουλος.

Για τον συντάκτη

Τάσος Αετόπουλος

Πες τη γνώμη σου