Ανακοινώσεις Μαθητές Σύλλογος Γονέων

Επιστολή προς γονείς, κηδεμόνες και μαθητές

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Κατερίνη 07/10/2020

 

Αγαπητοί γονείς, κηδεμόνες και μαθητές

κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη, μια εβδομάδα μετά την έναρξη λειτουργίας των σχολείων, προγραμματίζαμε μια διά ζώσης συνάντηση και σας ενημερώναμε για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου και τη φοίτηση των μαθητών/τριών σε αυτό. Κατά το τρέχον σχολικό έτος, στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων προφύλαξης και περιορισμού της διάδοσης του ιού SARS-CoV-2, υπεύθυνου για τη νόσο COVID-19,αυτό είναι αδύνατο. Για το λόγο αυτό σας αποστέλλουμε  την παρούσα επιστολή  προκειμένου να ενημερωθείτε για βασικά θέματα λειτουργίας του σχολείου και επειδή θέλουμε αρωγούς και εσάς τους γονείς και κηδεμόνες, στην προσπάθεια όλων μας για τη σχολαστική τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής και προφύλαξης.

Το σχολείο μας λειτουργεί  κανονικά τηρώντας τους κανόνες και τις οδηγίες της Πολιτείας για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. Το πρωί τα παιδιά προσέρχονται  κατευθείαν στις αίθουσες και υπενθυμίζουμε ότι η ώρα έναρξης των μαθημάτων είναι 8.20 το πρωί και τα μαθήματα στο εξάωρο τελειώνουν στις 13:25 και στο εφτάωρο στις 14:10. Στην ιστοσελίδα μας είναι αναρτημένο όλο το σχετικό υλικό (νομοθεσία, λεπτομερείς οδηγίες), που αφορά στη λειτουργία του σχολείου στις ειδικές αυτές συνθήκες    http://www.5gymkaterinis.gr/   .

Επισημαίνουμε ενδεικτικά μερικά βασικά στοιχεία:

 1. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στο λεωφορείο αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του σχολείου. Δεν είναι υποχρεωτική στο διάλειμμα, την ώρα του φαγητού και στο μάθημα της φυσικής αγωγής. Όταν όμως υπάρχει συνωστισμός (π.χ. επιβίβαση στα λεωφορεία) τα παιδιά θα πρέπει να φορούν τη μάσκα. Είναι καλό τα παιδιά να έχουν μαζί τους και μία εφεδρική μάσκα, καθώς και μια πλαστική συσκευασία για να προφυλάσσουν τη μάσκα τους όταν βγαίνουν έξω. Η μάσκα είναι υποχρεωτική και για τους καθηγητές αλλά και για τους επισκέπτες του σχολείου. Τα παιδιά που δεν φορούν μάσκα δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα και θα παίρνουν απουσία. Σας παρακαλούμε να φροντίζετε κάθε μέρα τα παιδιά σας να έχουν στην τσάντα τους οπωσδήποτε τα εξής απαραίτητα αντικείμενα :
 2. Δύο (2) μάσκες, μία να τη φοράνε και μία σε περίπτωση που λερωθεί η πρώτη.
 3. Ένα (1) πακέτο χαρτομάντηλα αντισηπτικά και χαρτομάντηλα απλά.
 4. Εάν είναι δυνατόν, ένα μπουκαλάκι με νερό.
 5. Ένα δικό του μαρκαδόρο πίνακα.
 6. Πέρα από τη μάσκα, έχει μεγάλη σημασία να τηρούνται ανάμεσα στα παιδιά οι απαραίτητες αποστάσεις, αλλά και η χρήση αντισηπτικών (υπάρχουν σε όλους τους χώρους του σχολείου), το συχνό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, καθώς και η αποφυγή αγγίγματος ματιών και προσώπου. Πρέπει επίσης τα παιδιά να αποφεύγουν να μοιράζονται πράγματα μεταξύ τους (π.χ. βιβλία, τετράδια, στυλό) που μπορεί να λειτουργήσουν ως εστίες μετάδοσης του ιού.
 7. Στις αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου μας τα παιδιά πρέπει να εφαρμόζουν τις οδηγίες του Υπουργείου και να καταβάλλουν προσπάθεια να τηρηθούν οι μέγιστες εφικτές αποστάσεις μεταξύ τους. Υπάρχει χωριστή είσοδος και έξοδος για τις τάξεις, για την αποφυγή συνωστισμού.
 8. Τα παιδιά στα διαλείμματα θα πρέπει να βγαίνουν από την τάξη στο προαύλιο, για να αερίζεται επαρκώς το κτήριο. Όλα τα τμήματα έχουν τον δικό τους χώρο για να προαυλίζονται στα δύο προαύλια του σχολείου και θα εκμεταλλευτούμε όλους τους διαθέσιμους χώρους του σχολείου σε περίπτωση αντίξοων καιρικών συνθηκών.
 9. Στο κυλικείο του σχολείου μας θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Θα πρέπει κατά την αναμονή εξυπηρέτησης να φορούν τη μάσκα τους και να τηρούν απόσταση τουλάχιστον 1,5 μ. μεταξύ τους, ενώ καλό είναι να απολυμαίνουν τα χέρια τους πριν φάνε, αν έχουν πιάσει χρήματα.
 10. Δεν θα πραγματοποιούνται, μέχρι νεωτέρας, πρωινές συγκεντρώσεις όλου του σχολείου, εκδρομές, σχολικοί αγώνες κλπ. Οι σχολικοί περίπατοι θα γίνονται ανά τμήμα. Οι σχολικές γιορτές επίσης θα γίνονται σε κάθε τμήμα, ενώ και το μάθημα της Φυσικής Αγωγής θα διεξάγεται (χωρίς μάσκα) με αυξημένους κανόνες υγιεινής.
 11. Το σχολείο μας θα καθαρίζεται επιμελώς και στη διάρκεια της ημέρας από υπεύθυνη υπάλληλο του Δήμου. Ωστόσο και τα παιδιά θα πρέπει να προσέχουν ώστε το θρανίο τους, η τάξη τους, οι κοινόχρηστοι χώροι να παραμένουν καθαρά.
 12. Είναι σημαντική επίσης η τήρηση των κανόνων υγιεινής και κατά την επιστροφή του παιδιού από το σχολείο και στις άλλες του δραστηριότητες στη διάρκεια της ημέρας.

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει κάποιο σύμπτωμα που μπορεί να συνδέεται με τον covid-19 (αλλά ενδεχομένως και με την εποχική γρίπη, όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή, μυαλγίες, ρίγος, κεφαλαλγία, δυσκαταποσία, ρινική καταρροή/συμφόρηση,  ναυτία/Εμετό,  κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις, ανοσμία/απώλεια όσφρησης, παρακαλούμε να παραμείνει στο σπίτι και να μας ειδοποιήσετε σχετικά. Εάν επίσης στο σχολείο ένα παιδί εμφανίσει παρόμοια συμπτώματα θα σας ειδοποιήσουμε για να το πάρετε στο σπίτι (εν τω μεταξύ θα βρίσκεται σε ειδικό χώρο μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή). Είναι καλό το παιδί, ακόμη κι αν πρόκειται για απλή ίωση, να παραμείνει στο σπίτι όσο διαρκούν τα συμπτώματα.

Εφ’ όσον το παιδί πρέπει να υποβληθεί σε τεστ Covid (πράγμα που θα αποφασίσετε εσείς σε συνεργασία με τον οικογενειακό σας ιατρό) θα πρέπει να μείνει στο σπίτι ώσπου να βγει το αποτέλεσμα του τεστ. Στην περίπτωση αυτή οι απουσίες του δεν θα προσμετρηθούν, όπως άλλωστε και στην απευκταία περίπτωση που κάποιο παιδί ή μέλος της οικογένειάς του νοσήσει με Covid-19. Σε περίπτωση τέτοιου περιστατικού, θα ακολουθηθούν αναλυτικά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, με μέριμνα για την ασφάλεια όλων των μαθητών και διδασκόντων του σχολείου. (βλ. ιστοσελίδα σχολείου)

Επισημαίνουμε ότι το σχολείο ειδοποιεί αποκλειστικά εσάς και δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια ερήμην σας (παραπομπή σε ιατρό ή στο νοσοκομείο, ιατρική εξέταση ή χορήγηση αγωγής). Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε επικαιροποιημένα τα στοιχεία σας (σταθερά, κινητά τηλέφωνα, ώστε να έχουμε άμεση επικοινωνία, αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί).

Από την πλευρά μας θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια το σχολείο μας να λειτουργήσει σε κλίμα ασφάλειας και θα θέλαμε τη συνεργασία και την αλληλεγγύη όλων των πλευρών της σχολικής κοινότητας. Καθηγητές, μαθητές και γονείς μπορούμε να εργαστούμε από κοινού ώσπου να περάσει αυτό το κύμα της πανδημίας. Είμαστε στη διάθεσή σας και παρακαλούμε να μας ενημερώνετε για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε αυτή τη συγκυρία, ώστε να διερευνήσουμε τρόπους για να επιλυθεί.

Ακόμη, θα θέλαμε να συμβουλεύετε κι εσείς τα παιδιά σας ώστε να τηρούν όλα τα παραπάνω μέτρα. Επιπρόσθετα, σας  υπενθυμίζουμε  ότι τα παιδιά πρέπει  να αποφεύγουν τις καθυστερήσεις, τις αυθαίρετες απουσίες, τη χωρίς άδεια έξοδο από το Σχολείο στη διάρκεια των διαλειμμάτων, τη ρύπανση των κοινόχρηστων χώρων του Σχολείου (αναγραφή φράσεων και συνθημάτων-γκράφιτι), τις φθορές των σχολικών εγκαταστάσεων. Ιδιαίτερα να τους επισημάνετε ότι δεν πρέπει να φέρνουν στο σχολείο χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα που δεν έχουν σχέση με τη σχολική πράξη, όπως κινητά τηλέφωνα, κασετόφωνα, walkman, πατίνια, επιτραπέζια παιχνίδια κ.ά. και να τους υπενθυμίζετε ότι σε περίπτωση κατοχής και χρήσης κινητού τηλεφώνου στο σχολείο η συνέπεια είναι η  ημερήσια απομάκρυνση.

Γενικότερα, θεωρούμε ότι θα συμβάλλετε ουσιαστικά στη φοίτηση, την επίδοση και την ασφάλεια του παιδιού σας, εάν μας ενημερώνετε τηλεφωνικά, για οτιδήποτε το αφορά. Η Διευθύντρια του σχολείου σας περιμένει να συζητήσετε τα πάντα με εξασφαλισμένη την εχεμύθεια. Τέλος, απαραίτητο είναι να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να επιδεικνύουν πνεύμα καλής συνεργασίας και διάθεση τήρησης των κανόνων του σχολείου μας. Με καλή θέληση, εμπιστοσύνη και υπεύθυνη τήρηση των κανόνων, ευχόμαστε η σχολική χρονιά να κυλήσει με υγεία και πρόοδο για όλους.

Εκ μέρους όλων των καθηγητών σας εύχομαι και πάλι ΚΑΛΗ και ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Η Διευθύντρια

 

Ελένη Σαμαρά

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου