Ανακοινώσεις Γιορτές - Εκδηλώσεις

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο 5Ο Γυμνάσιο

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Το 5Ο Γυμνάσιο προγραμμάτισε εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού την Παρασκευή,  18 Μαΐου 2018, στις 11:30 στο Γυμναστήριο του σχολείου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε τραγούδια του Πόντου, ομιλία για τον ποντιακό ελληνισμό από τον κ. Άρη Κασιμίδη, πρόεδρο του ποντιακού συλλόγου Κατερίνης «Παναγία Σουμελά», και προβολή ταινίας .  Ο κ. Κασιμίδης επισήμανε ότι: «Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων. Οι Έλληνες του Πόντου κατάφεραν  για αιώνες, να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν, στον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και όσους έζησαν και βίωσαν την απώλεια, τον ξεριζωμό από την πατρίδα τους, την προσφυγιά και  τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν».

Η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν που οι μαθητές παρακολούθησαν την ομιλία και το ντοκιμαντέρ με απόλυτη ησυχία και προσοχή. Οι αδελφοί Εγγονίδη μας χάρισαν  ένα μουσικό οδοιπορικό Τιμής και Μνήμης για τις μαύρες ημέρες του αφανισμού του Ποντιακού Ελληνισμού.  Τέτοιες εκδηλώσεις δεν προσφέρουν μόνο προβληματισμό, αλλά αποσκοπούν περισσότερο στην διδαχή και την κατανόηση από τις νεότερες γενιές.

Το 5ο Γυμνάσιο ευχαριστεί θερμά τον κ. Άρη Κασιμίδη, τους μουσικούς που συμμετείχαν,  όπως επίσης και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τον κ. Ι. Παντελίδη και τον κ. Αν. Αετόπουλο που οργάνωσαν την εκδήλωση.

Η εκδήλωση έκλεισε με το συγκλονιστικό τραγούδι θρήνο για ένα έγκλημα θανάτωσης και ξεριζωμού χιλιάδων Ποντίων από τις πατρογονικές εστίες:

Την πατρίδαμ έχασα έκλαψα και πόνεσα
λύουμαι κ’ αρωθυμώ oϊ οϊ οϊ οϊ ν’ ανασπάλω και πορώ
Μίαν κ’ άλλο σήν ζωήμ’ σο πεγάδιμ’ σήν αυλήμ’
νέροπον ας έπινα, oϊ οϊ οϊ οϊ και τ’ ομάτεαμ’ έπλυνα
Εκκλησίας έρημα Μαναστήρεα ακάντηλα
πόρτας και παράθερα oϊ οϊ οϊ οϊ έπεμναν ακράνοιγα

 

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου