Ανακοινώσεις Εκπαιδευτικά Προγράμματα

“Σχολεία Για Όλους”

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Στις 26-28 Νοεμβρίου 2021 το 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης συμμετείχε στην  Ακαδημία του έργου ‘Σχολεία Για Όλους’ που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στη Θεσσαλονίκη. Στην  τριήμερη επιμόρφωση της Ακαδημίας συμμετείχαν 11 Γυμνάσια και Λύκεια της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

Το πρόγραμμα «Σχολεία για όλους – Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία» είναι ένα καινοτόμο, εθνικό τριετές πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση του σχολικού δημοκρατικού πολιτισμού. Προσφέρει επιστημονική επιμόρφωση και διαρκή υποστήριξη σε διευθυντές, διευθύντριες, εκπαιδευτικούς σχολείων και γονείς για θέματα που αφορούν τη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη, τη συμπερίληψη στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland (EWC) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και  πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)

Στην Ακαδημία «Σχολεία για Όλους» δόθηκε έμφαση στο σχεδιασμό δράσεων του σχολείου που αφορούν στην πληρέστερη και όσο το δυνατό πιο συμπεριληπτική υποδοχή παιδιών-προσφύγων στο σχολείο, με την πολύτιμη καθοδήγηση της εμψυχώτριας εκπαιδευτικού, κ. Λίνα  Κροτέτση, η οποία θα συνδράμει και μακροπρόθεσμα τη σχολική μονάδα, ώστε να επιμορφωθεί και να ευαισθητοποιηθεί πάνω σε θέματα συμπερίληψης μαθητών/-τριών με κάθε είδους ιδιαιτερότητα, εστιάζοντας κυρίως σε μαθητές/τριες προσφυγικής καταγωγής. Περαιτέρω, στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση αυτή να «ανοίξει» διόδους επικοινωνίας με τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου, τα όμορα σχολεία, τα οποία υποδέχονται μαθητές-πρόσφυγες,  αλλά και με τον Δήμο και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε  από την διευθύντρια κ. Ελένη Σαμαρά και την  εκπαιδευτικό κ. Όλγα Ματθαίου ως εκπρόσωπο του Συλλόγου Διδασκόντων.

Ευελπιστούμε ότι  αυτή η συνεργασία θα είναι η αρχή για μακροπρόθεσμες αλλαγές όσον αφορά την καλλιέργεια μιας δημοκρατικής και συμπεριληπτικής σχολικής κουλτούρας.

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου