Ανακοινώσεις Δραστηριότητες

Θεματική εβδομάδα στο 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης, η διοργάνωση της θεματικής εβδομάδας που πραγματοποιήθηκε από 7 έως 11 Μαΐου 2018 με τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα και Δράσεις Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας». Η εκ μέρους μαθητών και εκπαιδευτικών ανταπόκριση στη θεματική εβδομάδα που προετοίμασε το σχολείο μας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΕΠ ήταν ιδιαίτερα θετική. Σε αυτό συνέβαλαν τόσο οι δράσεις που υλοποίησαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου όσο και η ενεργή παρουσία πολλών φορέων και επαγγελματιών υγείας. Ο κάθε εκπαιδευτικός συσχέτισε το διδακτικό του αντικείμενο με τους θεματικούς άξονες που υπέδειξε το Υπουργείο και  με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού,  φύλλων εργασίας και μέσα από βιωματικές δράσεις και συζητήσεις με τα παιδιά προσέγγισε θέματα σύγχρονα που προβληματίζουν.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας διοργανώθηκαν ενημερωτικές δράσεις και δραστηριότητες, οι οποίες αφορούσαν κυρίως θέματα διατροφικών συνηθειών και υγιεινής διατροφής, προστατευτικών παραγόντων ενάντια σε κάθε μορφής εθισμό, θέματα σχετικά με τις σωματικές αλλαγές στην εφηβεία, καθώς και προσπάθεια διαμόρφωσης κυκλοφοριακής συνείδησης στους μαθητές και τις μαθήτριες. Επιπλέον, κλήθηκαν εκπρόσωποι φορέων προκειμένου να ενημερώσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου και να υλοποιήσουν σχετικές βιωματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα:

Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου τον άξονα “Εμφυλες Ταυτότητες” κάλυψαν σε παρουσίαση με διαφάνειες και συζήτηση από το  Κέντρο Υγείας Κατερίνης οι κα. Ελένη Μπλανά και κα. Ευαγγελία Διονυσίου, οι οποίες ανέπτυξαν το θέμα της εφηβείας και των σωματικών αλλαγών χωριστά στους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ τάξης.
Την Τρίτη  8 Μαρτίου το Κέντρο Πρόληψης Ν. Πιερίας “Άτρακτος”,  η  υπεύθυνη κα Σαββινίδου Σοφία, η κα Γκανά Πόπη και ο κ. Μπέης Νίκος κάλυψαν τον άξονα: “Πρόληψη εθισμού και εξαρτήσεων”, προβάλλοντας  στην Α’ τάξη σχετική ταινία μικρού μήκους.

Την Τετάρτη 9  Μαρτίου κλιμάκιο από το Κέντρο Πρόληψης Ν. Πιερίας “Άτρακτος”,  η  υπεύθυνη κα Σαββινίδου Σοφία, η κα Γκανά Πόπη και ο κ. Μπέης Νίκος παρουσίασαν στους μαθητές της  Β’ τάξης  το θέμα  «Μαθαίνω να αποδίδω αξία στον εαυτό μου – Είμαι ελεύθερος».

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση  του αθλήματος της κωπηλασίας από το  ΝΟΚΑΤ και συγκεκριμένα από τους προπονητές του Ναυτικού Ομίλου κ. Μπικογιάννη Γιώργο και κ.  Φυτοπούλου Κατερίνα στους μαθητές της Α΄τάξης από τις 8:30-11:00. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μυστικά της κωπηλασίας μέσω εποπτικού υλικού, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε ειδικά κωπηλατικά εργόμετρα, να διαπιστώσουν ότι η κωπηλασία είναι ένα άθλημα που γυμνάζει όλο το σώμα, αλλά και να ακούσουν από τους υπεύθυνους γυμναστές τα θετικά της άθλησης.

Στη συνέχεια, η κ. Περιστέρα Πεϊδου, πρόεδρος νεολαίας ποντιακών συλλόγων ν. Πιερίας, πραγματοποίησε ομιλία για την Ιστορία και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σε μαθητές της  Γ΄ τάξης.

Την Πέμπτη 10 Μαρτίου, 9:00-11:00, ο Υπεύθυνος του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Πιερίας κ. Β. Ζήσκος και ο τεχνικός του ΚΕΠΛΗΝΕΤ κ. Δ, Κοτανίδης πραγματοποίησαν  ομιλία με θέμα «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο», κατά τη διάρκεια της οποίας ενημέρωσαν τους μαθητές για τους κινδύνους που «κρύβει» το διαδίκτυο και ενθάρρυναν τη δημιουργία ενός διαδικτύου, όπου όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, δημιουργικά, με σεβασμό και κριτική σκέψη.

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου το Κέντρο Πρόληψης Ν. Πιερίας “Άτρακτος”,  η  υπεύθυνη κα Σαββινίδου Σοφία, η κα Γκανά Πόπη και ο κ. Μπέης Νίκος, παρουσίασαν και ανέπτυξαν το θέμα: “Αντίσταση στην πίεση των συνομηλίκων” στους μαθητές/τριες της Γ΄τάξης   που συμμετείχαν σε βιωματικές ασκήσεις.

Ακόμη,  ο κ. Αμανατίδης, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρουσίασε στους μαθητές της Β΄τάξης  την εισήγησή με θέμα  «Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου»  με  στόχο να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τους βασικούς κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο,  να μάθουν πώς να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια και να μπορούν να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν από τη μη ασφαλή χρήση του.

Στον άξονα “Κυκλοφοριακή Αγωγή”, η Υπαστυνόμος Τροχαίας Κατερίνης κα Β. Σιαμάγκα παρουσίασε στους μαθητές το θέμα «Κυκλοφοριακή Αγωγή-Οδική Ασφάλεια».  Στη συνέχεια, τα παιδιά εφάρμοσαν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας χρησιμοποιώντας σήματα και κάνοντας καταγραφή παραβάσεων του ΚΟΚ κατά τη διάρκεια παιχνιδιών που οργανώθηκαν από τους καθηγητές του σχολείου την κα Β. Μανώλα και τον κ. Θ. Σταυρίδη στην αυλή του σχολείου.

Πολύ σημαντικές ήταν οι συνεργασίες που αναπτύχθηκαν με φορείς και άτομα που εμπλούτισαν τον προγραμματισμό μας, προσφέροντας στους μαθητές μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους μέσα από βιωματικές ασκήσεις.

Η Διευθύντρια κα Σαμαρά Ελένη και η συντονιστική ομάδα, η κα Β. Μανώλα και ο κ.  Ι. Παντελίδης,  ευχαριστούμε όλους τους παραπάνω εισηγητές καθώς εργάστηκαν όλοι τους με έμπνευση, ώστε οι μαθητές μας να έρθουν σε επαφή με ενδιαφέροντα θέματα, έξω από το τυπικό πλαίσιο μάθησης. Αισθανόμαστε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε όλους για το χρόνο τους και τις πολύτιμες εμπειρίες που πρόσφεραν στους μαθητές μας με τις δράσεις τους.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν, στους καθηγητές  για τις οργανωμένες – στοχευμένες δράσεις και παρουσιάσεις που πραγματοποίησαν!

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου