Ανακοινώσεις Εκδρομές - Περίπατοι Σύλλογος Γονέων

Το σχολείο μας γιόρτασε την Τσικνοπέμπτη

Αναρτήθηκε από 5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Με σύμμαχο τον εξαιρετικό καιρό, το Σχολείο μας, σήμερα Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, «Τσικνοπέμπτη»  έκανε περίπατο και ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων να γιορτάσουμε ως Σχολική Κοινότητα την Τσικνοπέμπτη.  Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έψησε στην αυλή σουβλάκια εξαιρετικής ποιότητας, για να τσικνίσουν όλοι οι μαθητές. Έτσι το έθιμο της Τσικνοπέμπτης εορτάστηκε παραδοσιακά με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. Οι μαθητές έφαγαν, χόρεψαν, τραγούδησαν και…διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Λίγα λόγια για την  Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται μέσα στους αιώνες. Η ημέρα που τρώγεται κρέας. Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα» (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και «Πέμπτη».

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής.
Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα

Ευχαριστούμε πολύ το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την ενεργό συμμετοχή του στις εκδηλώσεις του σχολείου μας.

Για τον συντάκτη

5o Γυμνάσιο Κατερίνης

Πες τη γνώμη σου